Vzdělávání na Podbořansku a Žatecku

Informační portál projektů MAP Podbořansko-Žatecko

Aktuality

Projekt

Výstupy projektu

Aktuality: Aktuality projektu

Zápis ze semináře na téma AI – umělá inteligence 2.5.2024

7.5.2024:
Seminář na téma AI – umělá inteligence, který vedla lektorka Mgr. Nikola Kudrnáčová, se uskutečnil dne 2. 5. 2024 od 15:00 hodin v prostorách Základní školy Žatec, Petra Bezruče 2000, 438 01 Žatec.

 

Program semináře:

  1. Představení semináře a lektorky

  2. Mgr. Nikola Kudrnáčová: Základy AI pro pedagogy základních škol 

  3. Diskuse, různé

Průběh semináře:

Ad. 1 Seminář otevřela koordinátorka Mgr. Veronika Kozlerová představením lektorky Mgr. Nikoly Kudrnáčové, která představila účelnost semináře, zaměřeného na propojení didaktiky s moderními technologiemi umělé inteligence. Diskutovala o potřebě přizpůsobit vzdělávací metody aktuálním technologickým trendům a představila možnosti, jak může AI transformovat tradiční výukové procesy. Účastníci byli vybízeni k otevřenému přístupu k novým technologiím a byly jim nastíněny základní principy etického využití AI ve školství.

Ad. 2 Lektorka demonstrovala, jak lze ChatGPT využít k zefektivnění výuky slohu, přičemž účastníci byli provedeni celým procesem tvorby promptu včetně praktické ukázky v chatovacím rozhraní. Byla zdůrazněna flexibilita AI v adaptaci na různé výukové styly a potřeby učitelů a žáků. Diskuse se také točila kolem omezení AI, jako je neschopnost správně zpracovat vyjmenovaná slova a variace v odpovědích, což ukázalo na důležitost kritického myšlení při interpretaci výstupů AI.

Po úvodním seznámení s ChatGPT byly představeny další nástroje, jako je Gemini a CoPilot s CoPilot Designerem. Účastníci měli příležitost nejen se dozvědět o možnostech těchto nástrojů, ale i prakticky je vyzkoušet. 

Finální část semináře se zaměřila na praktické využití Canvy, online grafického nástroje, který je ideální pro tvorbu vizuálních výukových materiálů. Byla představena "edu verze" Canvy, která umožňuje učitelům a žákům sdílet a společně pracovat na projektech v bezpečném online prostředí. Dále byla zdůrazněna důležitost kybernetické bezpečnosti, s odkazy na projekt "O2 Chytrá škola" a Český kybernetický úřad, což přispělo k celkovému porozumění potřebě zabezpečit vzdělávací procesy proti kybernetickým hrozbám.

Ad. 3 Seminář byl ukončen poděkováním všem účastníkům za aktivní účast a přínosné diskuse. Pozvání na nadcházející akce zdůraznilo důležitost pokračujícího vzdělávání v oblasti didaktických technologií a umělé inteligence. Další semináře a workshopy budou plánovány s cílem prohloubit znalosti o integraci AI do školních curricul a poskytnout učitelům více nástrojů pro jejich vyučovací praxi.

Přílohy :

Galerie :

Článek vyšel : 7.5.2024, počet zobrazení : 91 (91 tento měsíc)